Assistanshund

Hunden är inte enbart människans bästa vän, den är ofta även bäst på att veta vad vi människor vill, till och med hur vi mår, eller vad vi behöver. En assistanshund hjälper sin människa i vardagen på olika sätt, det finns t.ex. alarmerande hundar till personer med epilepsi eller diabetes. Andra assistanshundar arbetar med service så som att hämta, lyfta, bära, föra och stötta sin människa,  larmar eller finns som socialt stöd vid psykiska/neuropsykiatriska funktionsvariationer. Assistanshundar räddar bokstavligen liv.

Jag är godkänd assistanshundsinstruktör av Svenska Brukshundklubben (SBK). Min övertygelse är att min hund känner mig bättre än jag själv, och att den därför är en viktig beståndsdel för såväl välbefinnandet som hälsan. Därför blev jag assistanshundsinstruktör.

 

Jag finns just nu tillgänglig för två ekipage intresserade av att utbilda sig till assistanshundsekipage med start höst/vinter 2018/2019

 

Du väljer själv om du vill ringa, maila eller sms:a mig för en första kontakt. Det kan vara bra att veta att varken brukaren eller hunden behöver några särskilda förkunskaper. Kunskaperna som behövs tar vi oss igenom tillsammans och jag fungerar som ett vägledande stöd under allt ifrån förberedelserna inför lämplighetstesterna, till det att hunden är färdigutbildad och examinerad.

 

Kan min hund bli assistanshund?

Den hund som ska bli assistanshund måste genomgå vissa hälsotester. Dessa kan skilja sig lite mellan olika raser. Alla hundar måste dock höft- och armbågledsröntgas, där godkänd höftledsstatus är grad A och B  (dispens kan ansökas om vid grad C), för armbågar gäller grad 0.  För vissa raser finns särskilda tester, mer om vad som krävs för din ras kan du läsa om här. Du kan även kontakta mig så hjälper jag till med att besvara dina frågor. Hunden ska utöver hälsotester även genomgå BPH samt testas av SBK godkänd bedömare. Som assistanshundsinstruktör finns jag med under hela resan.

 

’Assistanshund’ innefattar 6 områden

  • Servicehund
  • Ledarhund
  • Signalhund
  • Alarmerande hund vid diabetes
  • Alarmerande hund vid epilepsi
  • Psykisk hälsahund

 

Frågor

För frågor om assistanshund, skriv till mig på assistans@hundkanalen.se eller ring/sms:a till 0760-27 10 21.

Läs mer om finansieringsfrågor och kostnader för assistanshund >>>


 

Följ gärna min träning på instagram genom att klicka på ikonen